Ohje: simppelit patongit

Vuoden 2020 ns. koronakevät herätti henkiin joitakin uinuvia kiinnostuksiani. Yksi niistä on leivonta. Tuli perehdyttyä perinpohjaisesti esim. hapanjuurileivontaan. Siitä enemmän ehkä myöhemmin, mutta ajattelin nyt aloittaa aiheella, jonka suurin osa tuntee: patongit! Miten herkullisia onkaan parhaat patongit, mitä kaupasta saa, eikö niin? Patonkien teko on maailmalla suuri ala; harrastelijan on vaikea päästä samalle tasolle ammattimaisten patongintekijöiden kanssa.

Yritetäänkö silti jotain? Kun hankin patonkipellin, tuli tarve optimoida insinöörimäisesti: miten tehdään pienimmällä mahdollisella vaivannäöllä parhaimmat mahdolliset patongit? Tähän hommaan tarvitaan siis patonkipelti, nettikaupoissa hinta on 20€ nurkilla. Itse tilasin pellin keittiovaline.fi:stä. Sitten ne ainekset:

  • 500g jauhoja, joista vähintään noin 380g tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja. Koko määrä voi koostua samoista jauhoista, mutta muutaman kokeilun perusteella tuli paras tulos, kun mukana on 60g karkeita vehnäjauhoja ja 60g ruisjauhoja: tulee vähän ytyä hommaan. Spelttikin toimii erinomaisesti lisäjauhona!
  • 10g suolaa (pari teelusikallista). Suola vaikuttaa paitsi makuun, myös rapeuteen.
  • 1tl kuivahiivaa, mieluummin vajaa, kuin kukkura lusikallinen. Sitä ei tarvita paljon tähän, sillä nostatusaika on pitkä. Vaihtoehtoisesti nokare tuorehiivaa, tai…hapanjuurta!! (lisää viimeksimainitusta myöhemmin)
  • 3-4 dl vettä kädenlämpöistä vettä, 37-40 astetta, ei ole kovin tarkkaa, kunhan ei ole paljon yli 40 astetta. Mitä enemmän vettä laitetaan, sitä haastavammaksi taikinan käsittely menee, mutta saadaan toisaalta sitä ilmavampi lopputulos. Patonkipelti tukee muodon pysymistä, joten siitä ei tarvitse välittää. Kuvan patongit tehtiin 4 dl-määrään. Leipurit puhuvat hydraatiosta: 4dl tarkoittaa tässä 80% hydraatiota.

Sekoitetaan ensin kuivat ainekset keskenään, sitten lisätään vesi. Helpointa on hoitaa homma kädellä, puolen minuutin vaivaaminen riittää. Kädet sotkeutuvat tässä, mutta mitä sitten?

Laitetaan kansi taikinan päälle ja odotetaan 12(!) tuntia huoneenlämmössä. Pitkä nostatusvaihe tuo taikinaan vähän hapanjuurimaisen makumaailman. Odottaminen on vähän tylsää, joten kannattaa tässä välissä mennä töihin tai nukkumaan. Älä pelkää, vaikka taikina tuntuu tuon ajan jälkeen löysältä ja oudolta…se saattaa jopa kuplia vähän.

No niin, patonkien leivontaan. Ensin jauhotetaan pöytä reippaasti, varsinkin, jos taikina on jätetty löysäksi. Kaadetaan taikina varovasti, mieluiten leivontalastan avulla. Taikinaa kuuluu käsitellä mahdollisimman hellästi, ettei kaikki taikinan ilmakuplat puhkeaisi.

Taikina jaetaan neljään osaan ja venytellään pitkulaisiksi ihan vain roikuttelemalla ja muotoilemalla varovaisesti käsissä; ulkonäöstä ei tarvitse välittää. Kannattaa varoa käsittelemästä taikinaa liikaa ja annetaan lötkäreiden mennä sellaisiksi, kuin ne muotoutuvat. Laitetaan oliivi- tai rypsiöljyllä sivellylle patonkipellille (joka kannattaa olla oikean pellin päällä sotkujen välttämiseksi).

Annetaan patonkien nousta vielä tunnin verran liinan alla. Sillä aikaa lämmitetään uuni 230 asteeseen niin, että pohjalla on jokin tyhjä astia. Leikataan terävällä veitsellä (partaterä on paras, mutta ei pakko) viillot patonkeihin pituus-suunnassa. Kun patongit on laitettu uuniin, vesiastiaan heitetään desin verran vettä niin että paistotilaan tulee ”löylyt”, ja laitetaan luukku heti kiinni. Vesihöyry tekee patonkeihin rapean pinnan. Paistetaan 22-25 minuuttia. Jäähdytetään patonkeja hetken liinan alla, ennenkuin leikataan.

Simppelit patongit – mutta makua löytyy!

Vertaapa makua viimeksi ostamaasi patonkiin. Onko kalliimpi niin paljon parempaa, että sitä kannattaa jatkossa ostaa? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.