Piano

Opin lapsena/nuorena soittamaan pianoa melko hyvin, sillä minulla oli hyvät piano-opettajat. Ruotsissa oli ainakin 80-luvulla ilmainen järjestelmä, joka mahdollisti soittotuntien ottamisen koulupäivän aikana. Ei ollut mitään Suomen tyylistä tasokoe-järjestelmää, mutta arvioisin tuolloin oppineeni soittamaan ainakin 3/3-tasoisesti. Soittelin paljon, usein 1-2 tuntia päivässä.

Piano-opiskelut jäivät kesken, kun en saanut soittotunteja järjestetettyä lukion aikana. Sen verran tämä laji kuitenkin kiinnosti, että löysin Karlskronasta yksityisopettajan, jonka luona kävin soittotunneilla laivaston iltalomilla. Tuolloin opin soittamaan mm. Rachmaninovin cis-mollipreludin auttavastiSitten meni pitkästi toistakymmenä vuotta, kunnes minulla oli mahdollisuus hankkia oma piano ja jatkaa soittamista.

Ensimmäinen pianoni oli sellainen kaunis, mutta vähän epäherkkä ja klonksuva antiikkipiano vuodelta 1896. Toimi Bachin ja Mozartin soittamiseen, mutta tuli vähän haasteita romantiikan ajan kappaleissa. Tässä näyte siitä, miltä tuo piano kuulosti:

En ole koskaan pitänyt esiintymisestä, vaan soittelen mieluiten itsekseni. Sellainen soittaminen on minulle terapeuttista ja tärkeää. En myöskään malta juurikaan viilata varsinkaan haastavampia kappaleita esityskuntoon. Toki joskus on tullut mukavia hetkiä kotona, kun joku musiikkia arvostava (kunhan ei ole liian pro! 🙂 ) haluaa kuulla soittoani.

Vuonna 2014 toteutui monivuotinen haave: taloomme tuli Yamaha U3. Vieläkin iloitsen tästä hienosta pianosta melkein päivittäin. Minulla on paljohkosti  monenlaisia nuotteja, mutta eniten soitan Bachia; ranskalaiset sarjat ja englantilaiset sarjat ehkä tärkeimpinä.

Kerran tein tällaisen videon, jossa vähän kuvaan harrastustani:

Lisää videoita:

Yhdessä vaimoni kanssa…tässä vähän hartaampaa tunnelmaa: teimme joskus tällaisen pyhäinpäivävideon some-ystävillemme.

Myös musiikin kuuntelu on minulle tärkeää. Spotify ja Youtube ovat aarreaittojani. Kuuntelen välillä ns. kevyttä musiikkia, mutta enimmäkseen klassista, usein piano- ja  barokki-painotteisesti.