Mielipiteen voima

Tänä korona-aikana on jälleen mietityttänyt meidän ihmisten erilaisuus. Me joko luotamme tai emme luota hallitukseen, covid19:n vaarallisuuteen, rokotteisiin. Meillä on mielipiteitä asioista. Kun mielipiteemme ovat vahvoja ja järkkymättömiä, puemme ne mielellämme ylevämmin arvoiksi. On kristilliset arvot, tieteellinen maailmankuva, konservatiiviset arvot, liberaalit arvot ja kaikki näiden väliltä. Taustamme määrittävät melko lailla ajattelutapamme, eli mielipiteemme asioihin.

Meillä on siis tietty perussuhtautuminen asioihin, voidaanko sitä sanoa maailmankuvaksi? Kun puhumme mielipiteistämme maailmankuvamme osana, meillä on niihin aika vankka luottamus. Niinkin vankka, että ajattelemme olevamme oikeassa. Ei se haittaa; en ole törmännyt yhteenkään ihmiseen, joka pitää maailmankuvaansa vääränä 🙂

Tästä seuraa toki haasteensa, kuten olette varmasti huomanneet: törmäämme ihmisiin, jotka ovat meille tärkeistä asioista toista mieltä ja se hiertää: mikseivät he ymmärrä paremmin? Huomaan, että itseäni korpeaa erityisesti, jos minulle läheinen ihan fiksu ihminen, ajattelee joistain asioista niin eri tavalla, kuin minä, eli siis väärin. Myös minä olen joillekin väärinajattelija, pahastikin eksyksissä.

Silti heilläkin on vain omat mielipiteensä minun mielipidettäni vastaan. Ei tämä sen kummempaa ole; meillä on ihmisyhteisönä nämä haasteemme tässä erilaisuuksien kirjossa. Suurimmat haasteet tulevat ääripäissä, kun pyhän kirjan totuus hiertyy tieteellisiä faktoja vastaan. Tai kun länsimaiseen journalismiin luottava koittaa väitellä salaliittoteorioita tutkivan kanssa totuudesta.

Tässä me sitten elämme, samalla maapallolla, väitellen siitäkin, onko se vaarassa vai ei. Olen silti toiveikas: kyllä tämä tästä, kunhan saamme tarpeeksi paljon ihmisiä ymmärtämään tarpeeksi laajasti asioita faktojen pohjalta. Faktojen pohjalta löytyy ymmärrys myös toisin ajattelevia kohtaan: jokin heidän taustoissaan saa heidät ajattelemaan kuten ajattelevat. Kannattaa yrittää ymmärtää ja pitää mieli avoimena: voihan olla, etten minäkään ole ottanut huomioon kaikkea muodostaessani oman mielipiteeni asiasta!

Mielipiteet eivät itsessään ole faktoja. Jos keskustelemme niistä rakentavasti, ne voivat elää ja muuttuakin, eikä se haittaa. Sosiaalinen media on vähän sotkenut tätä osaa ihmisten välisessä kanssakäymisessä: kohtaamme toistemme mielipiteet ennenkuin kohtaamme toisemme. Monen some-keskustelun tuoksinassa olen usein miettinyt, että jos nämä ihmiset kohtaisivat kahvikupin ääressä olohuoneessamme, keskustelisimme paljon sävykkäämmin ja itse asiassa monesti välttäisimme luonnostamme kärkeviä kannanottoja. Välttelisimme jopa kokonaan hankalia keskustelunaiheita, kunnes tunnemme toisemme paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.